Kadının teknolojide kariyer yolculuğu-1
Neval BİRCANER – Portfolyo Yönetimi ve Yönetişim Üyesi, Allianz Türkiye
Kariyerime üniversitede öğretim asistanı ve öğretim görevlisi görevleriyle başladım. Sonrasında özel sektöre geçerek bir süre yazılım geliştirme, ve son olarak da BT yönetişim alanlarında çalışmaya devam ettim. BT yönetişim, Endüstri mühendisliği eğitimimi ve BT deneyimimi harmanlayarak, uluslararası geçerliliği bulunan sertifikasyonlarla zenginleştirerek yepyeni deneyimlere erişme fırsatı bulduğum bir alan oldu. Halen BT yönetişim alanında çalışıyorum ve BT risk konusunda kendimi geliştirmeye devam ediyorum.
Neval BİRCANER, Bilgi Teknolojileri Yönetişimi konusunda başarılı bir kariyeri olan, sigorta sektöründe deneyimli özel bir kadın.
Bilgi Teknolojileri Yönetişimi, teknolojinin çok spesifik bir alanı ve çok fazla detayı bilinmeyen özelleşmiş bir alan. BT Yönetişim nedir?
BT Yönetişim, BT faaliyetlerinin iş hedef ve stratejileriyle uyumlu şekilde gerçekleşmesine katkıda bulunmak üzere, BT süreçlerinde yapılan planlama, ölçme, gözlemleme, iyileştirme, kurumsal ve regülatif politikalara uyumlu hale getirme, ve raporlama çalışmalarının tümü olarak tanımlanabilir. Bu çalışmalar, BT Yönetiminin desteğiyle, tüm BT birimleri, İç Denetim, Risk, İç Kontrol, Uyum, Hukuk ve diğer ekiplerle omuz omuza ve uyum içinde çalışmayı gerektirir.
Sen bu alanı nasıl seçtin ve hangi özelliklerin bu kadar başarılı olmana yardım etti?
Aslında BT kariyerime yazılım geliştirerek başladım. Sonrasında içimdeki endüstri mühendisinin süreç iyileştirme dürtülerinin ağır basması, ve şirketimin çok sevdiğim BT’den ayrılmadan bana sağladığı kariyer fırsatları sayesinde BT Yönetişim yolunda ilerlemeye başladım.
Bir BT Yönetişim Yöneticisinin bir günü nasıl geçer?
Bir gün diğerinden çok farklı olabiliyor tabi. Bazen BT süreçlerinin olgunluklarını artırmaya yönelik ekip çalışmaları, bazen iç ve dış denetimlerin veya bulgularının takibi, bazen BT stratejisinin revizyonu, bazen de süreç performanslarını izlemeye yönelik mekanizmaların oluşturulması veya farkedilen sapmalara dikkat çekme faaliyetleri olabilir. Ama ortak payda her zaman daha verimli, daha efektif, daha risksiz, ve regülasyonlara daha uyumlu bir BT.
Bir kadın olarak teknoloji alanında ve çalıştığın spesifik alanda ne gibi zorluklarla karşılaştın veya çevrendeki kadınların nasıl zorluklarla karşılaştığını gözlemledin?
Belki biraz sıradışı olabilir bu soruya cevabım, çünkü kadın olmak ile ilgili bir zorluk yaşamadım. Yaptığım işin faydasına inanmak ve kendimi sürekli geliştirmek en büyük gücüm; beraber çalıştığım arkadaşlar, yöneticilerim, ve içinde bulunduğum kurum kültürü de en büyük şansım oldu. Çalıştığım alan spesifik bir alan gerçekten. Belki buna yönelik bir miktar zorluk yaşamış olabilirim. Süreç iyileştirme çalışmaları, o sürecin çalışanlarıyla yapılabilecek bir şey. Bazen mevcut iş ve sorumlulukların yanı sıra yapılacak süreç iyileştirme çalışmaları ikincil önemde gibi hissedilebilir. Ancak yapılacakların amaçlarını ve kazanımlarını en yalın haliyle paylaşarak, ve elbette yönetim desteğini alarak yapılanlar, sonuçta herkes için memnuniyet verici ve tatmin edici gelişimleri beraberinde getiriyor.
Kadınların hangi özellikleri bu sektörde avantaj sağlıyor ve sence kimler için bu alan uygun olur?
Kadınların genel olarak sorumluluk şapkalarının daha fazla oluşu, bakış açılarını hep daha verimliye doğru geliştiriyor. Bunun da BT Yönetişim için önemi yadsınamaz. Yapılanların önemini, getirisini anlatmak için dil becerileri öne çıkıyor. Gerektiğinde, örneğin regülatif konularda, her bir detaya önem vermek, gerektiğinde ise en pratik ve pragmatik yöntemlerle ilerlemek konusunda da iyiyiz sanki J
Sektörde, özellikle de BT Yönetişim alanını tanımak ve bu alanda çalışmak isteyen veya çalışan kadınlara neler önerirsin?
Tek başına ya da küçük bir ekiple çalışmak bu işin kaçınılmazı gibi. Yapacağınız tüm işleri aslında, BT veya BT harici, diğer ekiplerle işbirliği içinde yapmanız gerekiyor. Bu da iletişim, organizasyon, empati, konsolidasyon, liderlik, duygusal zeka gibi birçok beceriyi gerektiriyor. Bunu bir zorluk olarak değil, kendini sürekli geliştirme fırsatı olarak görebilecek tüm kadınlara öneriyorum. BT Yönetişime veya BT’de herhangi bir role ilgiyi ölçmek veya bu işe iyi bir başlangıç yapmak için de uluslararası geçerliliği bulunan COBIT veya ITIL Foundation eğitimleri almanın faydalı olacağına inanıyorum.